Az idézet a Bibliából való. Jézus Krisztus mondta. Történelmi kutatások szerint hiteles. Íme ez a pontos szöveg:

"Vigyázzatok és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert nem a vagyonban való bővelkedéstől függ az ember élete Példabeszédet is mondott nekik:

Egy gazdag embernek a földje bőséges termést hozott. Akkor így gondolkozott magában: 'Mit tegyek? Nincs hová gyűjtsem a termésemet.' Majd azt mondta: 'Ezt fogom tenni: Lebontom magtáraimat, nagyobbakat építek, és oda gyűjtöm minden termésemet és vagyonomat. Aztán azt mondom lelkemnek: Én lelkem! Van sok javad, sok esztendőre eltéve; nyugodjál, egyél, igyál, élvezd az életet!'

élvezd az életet.jpg

Isten azonban így szólt hozzá: 'Esztelen! Még az éjjel számon kérik tőled lelkedet.' Kié lesz mindaz, amit szereztél?'

Így jár az, aki kincst gyűjt magában, és nem az Istenben gazdag" (Lukács evangéliuma 12,13-21)

A bejegyzés trackback címe:

https://nemjoamilliomosoknak.blog.hu/api/trackback/id/tr545029623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.01.21. 17:56:13

Mivel bejegyzéseidben hivatkozol a Bibliára, hadd osszak meg itt egy szintén onnét vett bölcsességet, ami épp idevág, és arról beszél, amiről te:

"Aki szereti a pénzt, nem elégszik meg a pénzzel; sem a jövedelemmel az, aki szereti a vagyont. Ez is hiábavalóság! Ha szaporodnak a javak, szaporodnak a fogyasztói is; mi haszna van hát belőlük a gazdának? Legfeljebb annyi, hogy szemlélheti. Édesen alszik, aki dolgozik, akár keveset, akár sokat eszik; a gazdagot ellenben nem hagyja aludni a jóllakottság. Van egy fájdalmasan rossz dolog, amit láttam a nap alatt: a gazdája rovására őrizgetett gazdagság. Az ilyen gazdagság elveszhet valamilyen rossz számítás miatt, és ha fia születik, annak semmi sem marad. Ahogyan világra jött anyja méhéből, mezítelenül, úgy megy el ismét, ahogy jött; semmit sem kap fáradozásáért, amit magával vihetne. Ez is fájdalmasan rossz dolog, hogy ahogyan jött, ugyanúgy kell elmennie. Mi haszna van céltalan fáradozásából?"

Ez a Prédikátor könyvéből való (5. fejezet, 9-15. versek), a bölcs Salamon királynak, a(z akkori) világ leggazdagabb emberének az ihletett tanítása.

Mindazonáltal a Bibliát közgazdasági szempontból áttanulmányozva arra juthatunk, hogy a gazdagság jó és kívánatos dolog. Nem öncélú, nincs önértéke, de Isten áldása, amit meg kell becsülni. Hívő üzletemberek arról tanúskodnak, hogy a mózesi törvény és a salamoni bölcsesség alapján üzletelni igen kifizetődő.

Aranyszájú János 2013.01.21. 22:03:41

Köszönöm a megjegyzésedet.
Néhány pontosítást engedj meg: A prédikátor könyvét egy zsidó bölcs írta i.e. III. században, jóval Salamon uralkodása után. A hagyomány az, ami Salamonnak tulajdonítja. Az nyilvánvaló, hogy az ihlet és a szellem ugyanattól az Istentől jött, aki Salamont ihlette.
Ami pedig azt illeti, hogy a gazdagság jó és kívánatos dolog, hát, ez nem ilyen fekete-fehér.
Azt most azonnal hozzátenném, hogy Jézus tanításában egyértelmű, hogy akinek vagyona van, adnia kell annak, akinek nincs.
Még majd írok erről a blogban.
süti beállítások módosítása