Ezt a babonát jól ismeri a korosztályom. A szocializmusban alaptétel volt. Minden kkorban, minenütt voltak emberek, akik kizsákmányolták a másikat. Ennek az emberi viselkedésnek nincs köze a vagyonhoz. Szegény fojtogatja a másik a szegényt, gazdag a gazdagot, a szegény a gazdagot, gazdag a szegényt. Voltak és vannak gazdagok, aki soha nem zsákmányoltak ki egyetlen szegényt sem, mégis gazdagok lettek.

Sok ember azonban úgy él, mintha ez a babona igaz lenne. Mintha a földön minden rosszért a gazdagok lennének felelősek. Mintha a gazdagság önmagában bűn volna.

Az egyik fő bűnbak a bank. A bankoknak – gondolják – mindig jól megy, és csak azért, mert a szegényeket kihasználják. Mintha a bankok tehetnének arról, hogy az emberek hozzájuk fordulnak hitelért, hogy vegyenek nagyobb lakást vagy egy új plazma tévét. Vagy a bankok tehetnének arról, hogy az emberek devizahiteleket vesznek fel forint hitelek helyett. A bankoktól várták volna el, hogy beszéljék le őket a devizahitel felvételéről, és ajánljanak egy drágább hitelt?

Persze a bankok mindig lehetnek figyelmesebbek. A dohánytermékekhez hasonlóan ráírhatnák fekete nagy betűkkel a szerződésre: A devizahitel felvétele pénzügyi csődöt okozhat. Az emberek szerintem akkor is felvennék.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemjoamilliomosoknak.blog.hu/api/trackback/id/tr815193826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása