Magyarországon lehetetlenség az egyházak vagyoni helyzetéről nyilvános kimutatást szerezni. És ha sikerülne is: melyik egyház vallaná be a nemzetközi standardok szerint (amiben viszonylag nehéz rejtegetni a vagyont), mije van? Innentől kezdve csak találgatni lehet, hogy az egyházaknak milyen a vagyoni helyzetük.

Mivel én is kíváncsi vagyok a különböző egyházak vagyoni helyzetére, igyekszem nyitott szemmel járni. Azt tapasztaltam, ha van is gazdag egyház, akkor a pénzüket nagyon jól eldugták, mert sehol sem látni. Nem a szektáktra gondolok, amelyek az egyház jogi kategória alatt futnak, hanem élő hitből élő közösségekre.

Én magam a katolikus egyházat ismerem egy kicsit. Itt legfeljebb azt mondhatom, lehetne okosabban gazdálkodni abból a kevésből, ami van. Mert nincs sok. Egyes plébánosoknak van miből élniük, másoknak nincs. Vannak, akik sokat adakoznak, azért szegények, vannak, akik saját plébániájukra, közösségükre költenek többet. Vannak pénzsóvár papok is, nem ez a jellemző.

Sokan a Vatikán gazdagságát említi. Merthogy a Vatikán – lévén állam – nyilvános pénzügyekkel rendelkezik.  A Vatikán viszont nem egyház. Valóban a katolikus egyház papjai és az általuk megbízottak rendezik a pénzügyeit, de ettől még nem egyház. Mivel egy önálló állam, a pénzügyeire is eképp kell tekinteni. Egyesek szerint szét kellene a Vatikán vagyonát osztani a szegényeknek. Arra viszont nem gondolnak, hogy Vatikán nem utalgathat csak úgy pénzeket más állam területén lévő embereknek vagy szervezeteknek. És kiknek utalna? Talán váltaná ki a harmadik világ adósságát? Még akár ez is megtörténhet, de ezt nem a pápa fogja eldönteni a dolgozószobájában. A Komoly előkészület, diplomáciai munka szükséges hozzá.

Arról van tudomásunk, hogy vannak egyházaknak regisztrált szekták, amelyeknek vannak nemzetközi pénzügyeik, sőt kifejezetten fegyverkezést támogatnak. Ezekről akkor lehet hiteles információt kapni, amikor  egy országban egy nyilvános per kapcsán felgöngyölítik a pénzügyeiket. De a szektáktól amúgy is célszerű nagy távolságot tartani, mint ahogy mérges kígyót sem simogat meg az ember. Aki nem tudja, melyik egyháznak nevezett szervezet szekta, utánajárhat az interneten is.

Szumma szummárum, az egyház gazdagsága egyáltalán nem bizonyos, sőt, inkább vitatható.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemjoamilliomosoknak.blog.hu/api/trackback/id/tr605238196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása